Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Sotia laureatului premiului Nobel, fortata…

Sotia laureatului premiului Nobel, fortata de politie sa plece din Beijing

Sotia laureatului premiului Nobel pentru Pace de anul acesta, disidentul Liu Xiaobo, a fost obligata de politia chineza sa paraseasca Beijingul si se pare ca a fost dusa cu forta in orasul Jinzhou, din nord-estul tarii, unde este inchis sotul sau.

Politia „sta aici si asteapta sa imi strang lucrurile”, ar fi spus sotia disidentului, Liu Xia, vineri seara, citata de Radio Free Asia, informeaza Times of India.

Liu Xia a mai spus ca fortele de ordine au de gand sa o duca la Jinzhou, dar este ingrijorata ca ar putea fi mutata intr-o alta casa din afara Beijingului, unde sa fie plasata in arest la domiciliu.

„Mi-au spus ca o sa pot sa il vad (pe Liu Xiaobo – n.red.) maine”, a adaugat Liu Xia.

Disidentul Wang Jinbo l-a citat si pe fratele lui Liu Xiaobo, care a spus ca Liu Xia se indreapta spre inchisoarea din Jinzhou, „acompaniata de politisti”.

Liu Xia urma sa ajunga la Jinzhou sambata dimineata, insotita de fratele sau, a scris Wang pe contul sau de Twitter.

Wang este prieten al Liu Xia si a calatorit cu ea in iulie, in timpul uneia dintre cele patru vizite la inchisoarea de la Jinzhou facute de cand a fost transferat acolo Liu Xiaobo, in luna mai.

Dupa acest anunt, un grup de pana la 100 de sustinatori s-au adunat in fata casei lui Liu din Beijing in timp ce politia a impiedicat-o sa iasa.

Zeci de jurnalisti, de asemenea, au asteptat-o, sub supravegherea atenta a 30 de politisti in uniforma si zeci de ofiteri in civil.

Disidentului chinez Liu Xiaobo i-a fost acordat vineri premiul Nobel pentru Pace pe 2010. Liu Xiaobo a fost o figura importanta a miscarii democratice din Tiananmen si in prezent ispaseste o pedeapsa de 11 ani de inchisoare pentru „subminarea puterii de stat”.
ziare.com